Stratfield in Zwolle: Werken aan waarde voor aandeelhouders

Rechten en plichten

Er kunnen allerlei redenen zijn voor medeaandeelhouders om hun aandelen ter overname aan te bieden. Ook een overlijden van een medeaandeelhouder kan betekenen dat de aandelen te koop komen. Stratfield adviseert u over hoe u die aandelen kunt kopen, hoe u die aankoop kunt financieren en welke spelregels daarbij gelden.

De uitdaging
Een aandeelhouder wordt geconfronteerd met het overlijden van zijn medeaandeelhouder. Hij vraagt zich af hoe hij de aandelen kan kopen en hoe hij dat moet financieren.

‘Voor goed management met een doordachte businesscase is altijd financiering te organiseren.’
Een nieuw uitzicht voor Leendert en Richard

Onze aanpak
We leggen de aandeelhouder uit dat het van belang is om de waarde van de aandelen te weten en ook welke rechten en plichten er gelden. Volgens de aandeelhouder heeft hij het eerste recht op aankoop en wat de waarde betreft, die is volgens hem lager dan wat de erven ervoor vragen. Ook wij schatten de waarde van de aandelen in en we onderzoeken de mogelijkheid om de aankoop te financieren. Omdat er nogal wat juridische haken en ogen aan de transactie kleven, schakelen we bovendien een jurist uit ons netwerk in. Gezamenlijk komen we tot de conclusie dat het aantrekkelijk en haalbaar is voor onze klant om de aandelen over te nemen. Daarop doen we de erven een eerste voorstel. Die reageren onverwacht terughoudend. Wat dan volgt is een lange periode van onderhandelen. Uiteindelijk lijkt het toch tot een overeenkomst te komen. Maar vanwege de grilligheid van de erven moet er dan wel snel geschakeld worden. Om die reden zijn een investeerder en de bank al opgelijnd. En zo komt na veel vijven en zessen de deal toch tot stand.

Is er sprake van meerdere aandeelhouders? Dan is het zeer raadzaam om bij leven afspraken te maken over het eerste recht op aankoop en hoe de waarde van de betreffende aandelen bepaald moet worden.

Quote Stratfield "Betrokken, eigenzinnig, creatief"
Leendert Stam en Richard Zwart, bedrijfsadviseurs Stratfield

Tijd voor een goed en eerlijk gesprek?

Contact