Stratfield in Zwolle: Werken aan waarde voor aandeelhouders

De kunst van het loslaten

U bent DGA en uw bedrijf maakt al langere tijd een gezonde groei door. Dan kan er een moment komen waarop u zich afvraagt hoe u verder moet. Daarbij kunnen uw rollen als directeur en aandeelhouder wel eens in conflict komen met elkaar. Wat is dan wijsheid? In deze blog vertellen wij u over de kunst van het loslaten.

Een DGA heeft eigenlijk altijd twee belangen te dienen. Het eerste belang is dat de onderneming floreert. Het tweede belang is dat de aandelen in waarde stijgen. Zo op het eerste gezicht is daar niets mis mee. Een gezonde onderneming die winst maakt doet als vanzelf de waarde van de aandelen stijgen. Maar de belangen kunnen ook conflicteren. Als er geïnvesteerd moet worden bijvoorbeeld. Of als er andere ingrijpende beslissingen genomen moeten worden. Welke rol dan de overhand krijgt hangt van vele zaken af. Onder ander van de fase waarin uw onderneming zich bevindt.

Van ondernemer naar manager

Als u een onderneming start bent u vooral ondernemer. U zet uw bedrijf op de kaart, u focust zich op ontwikkeling en vernieuwing en u bent vooral extern bezig. U bent creatief, vindingrijk en bezit lef. Groeit uw onderneming, dan komen er andere en nieuwe uitdagingen boven drijven. Want aan wie kunt u taken delegeren? Hoe laat u uw bedrijf als een geoliede machine werken. U raadt het al, u wordt meer en meer een manager. U dient zich steeds meer te richten op de interne organisatie.

Van manager naar DGA

Natuurlijk bent en blijft u een ondernemer. Maar met dat de waarde van uw onderneming groeit, neemt ook de waarde van uw aandelen toe. Daarmee wordt uw aandelenkapitaal een steeds grotere factor om rekening mee te houden. Uw rol als grootaandeelhouder wordt daarmee ook belangrijker. En voordat u het weet moet u afwegingen maken. Want investeert u als aandeelhouder in die nieuwe machine of dat nieuwe bedrijfspand? En welke consequenties heeft dat voor uw financiële positie? 

Werken in of aan uw onderneming

Bij Stratfield voeren we dagelijks dit soort gesprekken met aandeelhouders en grootaandeelhouders. Vaak stellen wij dan de vraag of zij willen werken in of aan hun onderneming. Werken aan hun onderneming levert aandeelhouders en grootaandeelhouders op de langere termijn  het meeste rendement op. Maar dan moeten er wel keuzes gemaakt worden. Vaak komt het dan aan op de kunst van het loslaten.  Misschien moet er gezocht worden naar een directeur of die in de onderneming gaat werken. Dat vraagt om vertrouwen over en weer. Dat vraagt om wederzijds begrip voor elkaars visies en ideeën. Maar vergeet niet, iets loslaten is anders dan iets laten vallen.

Een stap terug, twee stappen vooruit

Hebt u het besluit genomen om te werken aan uw onderneming, hebt u voor uzelf besloten dat loslaten de meest renderende optie is, dan is het vanaf dat moment overzicht bewaren over een team dat u zelf hebt samengesteld. Een team dat bestaat uit mensen die op onderdelen wellicht beter zijn dan u. Die zich blijven ontwikkelen, plezier hebben in wat ze doen en daarmee uw bedrijf verder helpen groeien. Dat is niet alleen goed voor de ontwikkeling van nu, maar ook voor de toekomst. Want stelt u zich eens voor. U wilt straks uw bedrijf verkopen, maar u bent zelf de spil waar alles om draait. Een eventuele koper weet dan dat de resultaten terug gaan lopen op het moment dat u zich terugtrekt uit het bedrijf. Dat maakt uw onderneming een stuk minder waard. Door nu al los te laten zet u nu misschien (voor uw gevoel) een stap terug, maar op termijn zet u twee en misschien wel veel meer stappen vooruit. Als dat geen prettig vooruitzicht is.

Professionele ondersteuning nodig?

Een professionele partij met ervaring op dit gebied kan uitkomst bieden bij een voorgenomen overname. Bent u op zoek naar een onderneming om over te nemen? Of misschien staat u op het punt om uw onderneming te verkopen? Neem contact op met ons om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen. Onze contactgegevens vindt u hier.