Stratfield in Zwolle: Werken aan waarde voor aandeelhouders

Deel I

De juiste onderneming

Maar liefst 70% tot 90% van overnames mislukt. Een belangrijke reden hiervoor is dat er vaak eenzijdig wordt gekeken naar wat er te halen is bij een over te nemen onderneming. In de praktijk blijkt echter dat de slagingskans van een overname toeneemt als ook wordt bekeken welke waarde toegevoegd kan worden aan een over te nemen onderneming. Met andere woorden, wat breng je in plaats van wat haal je. Het is dus van groot belang dat bij een voornemen tot een fusie of overname aandacht wordt besteed aan een ideaal bedrijfspofiel qua strategie, organisatie, bemensing op cruciale posities en cultuur.

Eerste selectie

Is het ideale bedrijfsprofiel opgesteld, dan kan het daadwerkelijke zoeken beginnen. Daarbij kan eerst worden gekeken naar bedrijven die te koop worden aangeboden. Vaak is alleen al op basis van het bedrijfsprofiel een interessante eerste selectie te maken. Maar ook uw concurrenten zitten niet stil en zijn misschien net als u, ook op overnamepad. Misschien zijn de ondernemingen met het voor u grootste potentieel zelfs al van de markt gehaald. In dat geval kunt u het over een andere, slimmere boeg gooien.

Leendert Stam en Richard Zwart, bedrijfsadviseurs Stratfield

Overnamestrategie

Onderzoek van het internationale managementconsultancybureau McKinsey & Company toonde aan dat bedrijven die actief op zoek zijn naar ondernemingen om mee te fuseren of over te nemen beter presteren dan de concurrentie. Vooral meerdere kleinere overnames vergroten het economisch resultaat aanzienlijk. Sterker nog, ondernemingen die zich van een gestructureerde overnamestrategie bedienen, behalen significant betere resultaten. Dat is niet zo vreemd, hoe vaker je een fusie of overname doet, hoe beter je erin wordt.

Professionele ondersteuning nodig?

Een professionele partij met ervaring op dit gebied kan uitkomst bieden bij een voorgenomen overname. Bent u op zoek naar een onderneming om over te nemen? Of misschien staat u op het punt om uw onderneming te verkopen? Neem contact op met ons om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen. Onze contactgegevens vindt u hier.

Corporate finance adviseurs Leendert en Richard werken aan waarde

Deel II

Fusies & overnames: de transactie

Lees verder
Quote Stratfield "Betrokken, eigenzinnig, creatief"